logo
This is Photoshop's version of Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis.
Be Awesome Today!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED

Soita 040–577 2263

Pirkanmaa, Häme ja erikseen sovittaessa Uusimaa

Ma - Pe 8.00 - 16.00

Top

Usein kysytyt kysymykset

Työnohjauskeskus / Usein kysytyt kysymykset
Milloin kannattaa hakeutua työnohjaukseen?

Työnohjaukseen kannattaa hakeutua silloin, kun haluat löytää uusia näkökulmia työhösi tai työyhteisöön liittyvään ongelmaan tai kehitettävään asiaan. Työnohjausta voi käyttää myös ennaltaehkäisemään ongelmatilanteiden syntymistä esimerkiksi vuorovaikutussuhteissa tai esimiestyössä. Työnohjausta voidaan käyttää myös erilaisten työyhteisöä koskettavien kriisitilanteiden selvittämisessä.

Mennäänkö työnohjaukseen yksin vai ryhmässä?

Työnohjaukseen tullaan yksin tai työtiiminä. Myös työpari voi olla yhteisessä työnohjauksessa.

Millainen työnohjaaja sopii minulle?

Ennen työnohjausprosessin käynnistymistä tapaat työnohjaajan ja käytte tässä tapaamisessa yhdessä läpi tarpeet ja tavoitteet työnohjaukselle. Työnohjaajilla on erilaisia orientaatiota ja menetelmiä käytössään, joten on tärkeää keskustella odotuksista ja toiveista ennen työskentelyn käynnistymistä.

Haluatko että suosittelemme sinulle työnohjaajaa?

Voimme suositella sinulle sopivaa työnohjaajaa, jonka jälkeen tavatessasi työnohjaajan voitte yhdessä arvioida ja päättää siitä, että lähdettekö työnohjausprosessiin. Myös työnohjaaja voi todeta, että ei ole sopiva henkilö juuri sinulle.

Paljonko työnohjaus maksaa?

Työnohjauksen hinta riippuu ryhmän koosta ja rakenteesta (esimiestyönohjaus, kriisityönohjaus jne.). Lue lisää hinnoittelustamme Hinnoittelu-sivulta.

Kuinka pitkään työnohjaus tyypillisesti kestää?

Työnohjaus jatkuu tavallisesti useita kuukausi (6kk-12kk), mutta myös lyhyet ja intensiiviset työnohjaukset ovat mahdollisia. Kesto ja tapaamisten tiheys sovitaan aina tapauskohtaisesti.

Voiko työnohjaukseen tulla, jos olen jo päättänyt vaihtaa työpaikkaa?

Työnohjaukseen voi tulla missä vain työuran vaiheessa. Sinulle voi olla hyödyllistä tarkastella eri näkökulmista juuri tällaisia muutoskohtia yhdessä työnohjaajan kanssa.

Täytyykö olla työ- tai virkasuhteessa voidakseen tulla työnohjaukseen?

Ei tarvitse. Esimerkiksi yrittäjät ja freelancerit käyttävät työnohjausta. Pääsääntö on, että työnohjauksessa käsitellään työhön liittyviä kysymyksiä, mutta työn tekemisen muodolla ei ole merkitystä.

Voiko istuntoon ottaa mukaan työkavereita tai esimiehen?

Usein työnohjaus koskettaa työtiimiä tai ryhmää. Työnohjausprosessin alkaessa sovitaan siitä, ketkä ovat työnohjausryhmässä mukana. Yhdessä sopien voidaan ottaa jollekin kerralle mukaan esimerkiksi esimies, jos tämä ei jo kuulu “perusryhmään”. Työnohjaus on erityisen hyödyllistä silloin, kun työnohjauskeskustelut siirtyvät eri tavoin työyhteisön  arkeen.

Onko työnohjauksessa kyse työhön liittyvästä henkisestä sparrauksesta?

Kyllä työnohjauksessa voi olla kyse myös henkisestä sparrauksesta, mutta silloin sen tulee liittyä kiinteästi työhön.

Annetaanko työnohjauksessa suosituksia tilanteeseen?

Työnohjaus toimii työnohjattavan ajattelun ja reflektoinnin tukena. Työnohjaajan rooliin ei kuulu suoraan ottaa kantaa tilanteeseen, vaan auttaa jäsentämään tilannetta ja löytämään siinä toimivia ja ei toimivia puolia, sekä uusia, yllättäviäkin näkokulmia. Reflektoinnin kautta työnohjattavan on mahdollista löytää vastauksia ja toimintavaihtoehtoja tilanteessa.

Kaivetaanko työnohjauksessa esille työyhteisön vanhoja ongelmia?

Työnohjattavat määrittelevät sen, mitä  työnohjauksessa on tärkeää käsitellä. Työnohjaaja tuo erilaisia näkökulmi ja menetelmiä  ongelmien työstämiseksi ja samalla varmistaa sen, että prosessi etenee  tavoitteiden suuntaisesti. Tavoitteet voivat myös muuttua tai vaihtua työnohjausprosessin aikana, ja niitä arvoidaan matkan varrella.

Haittaako jos esimieheni ei puolla työnohjaukseen hakeutumistani?

On tärkeää selvittää työnantajan suostumus työnohjaukseesi. Yleensä  työnantaja maksaa työnohjauksen, jolloin esimies/ työnantaja on sopimussuhteessa työnohjaajan kanssa. 

Kuitenkin myös yksityishenkilönä ja omakustanteisesti voi hakeutua työnohjaukseen.

Joillakin aloilla työnohjaus on lakisääteistä, jolloin työnantaja on velvollinen maksamaan työnohjauksen.

Voiko työnantaja vaikuttaa tai päättää työnohjauksen sisällöistä?

Työnantaja tekee työnohjaajan kanssa sopimuksen, jossa määritellään työnohjauksen tavoitteet. Kuitenkin työnohjattavat tuovat työnohjaukseen omat toiveensa ja tarpeensa, joiden kautta tavoitteita laajennetaan tai muokataan.